Otak jeung pikiran (II): bat Nagel urang

Otak jeung pikiran (II): bat Nagel urang
Nicholas Cruz

Seueur filsuf satuju yén masalah réducibility pikiran kana uteuk, kanyataanna, masalah kasadaran . Tapi, naon kahayang urang hartosna lamun urang ngobrol ngeunaan eling - sarta naon bat kudu ngalakukeun jeung sakabeh ieu?

Di antara sababaraha definisi aya istilah 'eling. ', Salah sahiji anu pang pangaruhna sareng panginten paling intuitif ditawarkeun ku Thomas Nagel:

Hiji organisme ngagaduhan kaayaan mental anu sadar upami sareng ngan ukur aya anu janten organisme éta - hal éta kawas pikeun organisme .”

Tempo_ogé: Pupusna sareng Dunya Tarot

Maksudna, yén hiji organisme sadar lamun éta organisme ngarasa dina sababaraha cara pikeun jadi organisme éta, lamun boga sudut pandang. .

Tempo_ogé: Naon House 1 dina Astrologi?

Numutkeun Nagel, sagala usaha pikeun ngurangan mental kana fisik anu gagal pikeun ngajelaskeun rasa ieu kudu ditolak, sabab ninggalkeun hiji hal nu teu direngsekeun. Tapi ieu mangrupikeun inti masalah: sadaya panjelasan réduksionis, saur Nagel, objektif. Aranjeunna ngajelaskeun naon anu katingali tina sudut pandang jalma katilu. Tapi pangalaman karakteristik mahluk sadar, perasaan ieu atanapi gaduh sudut pandang, intrinsik subjektif. Éta pisan sababna naha teu bisa katangkep ku katerangan reductionist. Pikeun ngagambarkeun masalah, Nagel ngajukeun percobaan pamikiran ieu: nempatkeun diri dina kulit kalong.

DinaDemi argumen, hayu urang nampi premis ieu: yén kalong éling. Maksudna, aranjeunna ngarasa dina sababaraha cara. Urang terang yén kalong ningali dunya utamina ngaliwatan sistem écholocation sareng sonar. Urang terang ieu kusabab urang parantos diajar otak sareng paripolahna, sareng urang ngartos kumaha jalanna. Sanajan kitu, jenis ieu persepsi mangrupa hal radikal béda ti sistem perceptual urang. Ku alatan éta, pangabisa urang pikeun ngabayangkeun kumaha eta bakal jadi bat a, atanapi kumaha bat a karasaeun lamun katarima ngaliwatan mékanisme ieu pisan kawates - lamun teu non-existent. Urang tiasa ngabayangkeun naon anu dirasakeun kalong nalika karasa nyeri, lapar, atanapi bobo, sabab urang ogé ngalaman parasaan éta. Tapi urang henteu terang naon anu dirasakeun nalika anjeunna ningali dunya ngalangkungan sonar, sabab urang henteu gaduh rasa éta. Kami ngartos naon anu dilakukeun ku otak anjeun, sareng naha éta kalakuanana sapertos kitu. Tapi urang teu bisa ngabayangkeun, atawa malah ngajelaskeun, pangalaman naon manéhna geus.

Nya kitu, jalma buta bawaan teu bisa ngabayangkeun naon warna, atawa pikeun jalma pireu ngabayangkeun sora. Sabalikna, jelas yén aranjeunna tiasa ngartos téori fisik ngeunaan gelombang éléktromagnétik atanapi gelombang mékanis anu ngajelaskeun warna sareng sora dina modeu obyektif. Tapi ieu henteu ngabantosan aranjeunna sahenteuna pikeun ngabayangkeun naon anu ditingali atanapi didangu.Sababaraha konsép sacara intrinsik aya hubunganana sareng pangalaman subjektif, sareng sigana ngan ku gaduh pangalaman éta urang tiasa ngartos aranjeunna.

Ku kituna, urang tiasa ngabédakeun dua tingkatan déskripsi fenomena. Urang bisa ngobrol ngeunaan fenomena sorangan , obyektif (gelombang éléktromagnétik frékuénsi béda), atawa fenomena nu sarua keur batur (warna), kawas nu batur ngalaman eta tina sistem maranéhanana. perceptual - saringan dimana anjeun gaduh aksés kana fenomena éta sorangan. Tina sudut pandang ieu, Nagel nyimpulkeun yén upami anu urang hoyong terangkeun nyaéta kasadaran - nyaéta, fenomena pikeun batur - éta sakedik gunana pikeun diajar fénoména sorangan. Di handap, anjeunna mangrupikeun kritik metodologis. Pedaran obyektif sanes alat anu valid pikeun ngajelaskeun fenomena subjektif. Panginten teuing pesimis, saur pangarang:

“Tanpa kasadaran masalah pikiran-awak bakal jadi kurang menarik. Ku kasadaran sigana teu aya harepan”.

Naon bae, bat Nagel nembongkeun yen teu atra nyebutkeun yen kasadaran bisa ngurangan kana uteuk. Sigana aya hiji hal dina mental anu lolos tina gambaran obyektif prosés otak.


  • Nagel, Thomas (1974). "Kumaha Ieu Kalong?" Tinjauan Filsafat. 83 (4): 435–450.

Upami anjeun hoyong terang anu sanésartikel nu sarupa jeung Otak jeung pikiran (II): bat Nagel anjeun tiasa nganjang ka kategori Lainna .




Nicholas Cruz
Nicholas Cruz
Nicholas Cruz mangrupikeun pamaca tarot anu berpengalaman, enthusiast spiritual, sareng avid learner. Kalawan leuwih ti dasawarsa pangalaman dina alam mistis, Nicholas geus immersed dirina dina dunya tarot jeung kartu maca, terus néangan rék dilegakeun pangaweruh jeung pamahaman na. Salaku intuitif alamiah, anjeunna parantos ngasah kamampuan pikeun masihan wawasan sareng petunjuk anu jero ngaliwatan interpretasi anu terampil tina kartu.Nicholas mangrupikeun mukmin anu gairah dina kakuatan transformatif tarot, ngagunakeun éta salaku alat pikeun kamekaran pribadi, muhasabah diri, sareng nguatkeun batur. Blog na janten platform pikeun ngabagi kaahlianna, nyayogikeun sumber daya anu berharga sareng pituduh komprehensif pikeun pamula sareng praktisi berpengalaman.Dipikawanoh pikeun sipat anu haneut sareng gampang dideukeutan, Nicholas parantos ngawangun komunitas online anu kuat anu dipuseurkeun kana tarot sareng maca kartu. Kahayangna anu asli pikeun ngabantosan batur mendakan poténsi anu leres sareng mendakan kajelasan di tengah-tengah kateupastian kahirupan resonates sareng pamiarsana, ngabina lingkungan anu ngadukung sareng nyorong pikeun éksplorasi spiritual.Saluareun tarot, Nicholas ogé nyambung pisan kana sababaraha prakték spiritual, kalebet astrologi, numerologi, sareng penyembuhan kristal. Anjeunna bangga dirina nawiskeun pendekatan holistik pikeun ramalan, ngagambar kana modalitas pelengkap ieu pikeun nyayogikeun pangalaman anu lengkep sareng pribadi pikeun para klienna.Salaku apanulis, kecap Nicholas ngalir effortlessly, ngahalangan kasaimbangan antara ajaran wawasan jeung storytelling ngalakonan. Ngaliwatan blog-Na, anjeunna weaves babarengan pangaweruh na, pangalaman pribadi, sarta hikmah tina kartu, nyieun spasi nu captivates pamiarsa na sparks panasaran maranéhanana. Naha anjeun pemula anu hoyong diajar dasar-dasar atanapi anu milari anu berpengalaman milarian wawasan anu maju, blog Nicholas Cruz ngeunaan diajar tarot sareng kartu mangrupikeun sumber daya pikeun sagala hal anu mistis sareng pencerahan.