Naha Francoism mangrupikeun rezim fasis?

Naha Francoism mangrupikeun rezim fasis?
Nicholas Cruz

Ditetepkeun sanggeus Perang Saudara Spanyol, rezim Franco mangrupa hiji diktator anu lumangsung ti 1939 nepi ka 1975. Umumna diidentifikasi minangka rezim fasis kusabab kamiripan jeung ideologi fasis hébat. waktu, sarta hubungan rélatif raket eta dijaga jeung Nazi Jérman jeung Mussolini urang Italia.[1] Dina sagala hal, aya ahli sajarah anu teu satuju kana visi ieu, kayaning Griffin, [2] anu boga pamadegan yén ieu Falange aslina, diadegkeun dina 1933, nu bisa dianggap fasis, tapi teu rezim.[3] The Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (JONS), diadegkeun ku Ramiro Ledesma Ramos, ngagabung anjeunna di 1934 sabab miboga sababaraha sumberdaya; kumaha oge, dina taun 1935, Ledesma diusir alatan nyoba ngaprovokasi perpecahan ideologi dina organisasi.[4] Griffin percaya yén José Antonio Primo de Rivera gagal dina tujuanana pikeun ngahijikeun fasisme sareng persatuan nasional, anu parantos dikritik ku Ledesma kusabab meniru teuing modél pasis Italia.[5] Kadé ngantebkeun yén Falange ieu ditandaan ku kontradiksi tangtu; gerakan ieu torn antara nasionalisme revolusioner jeung tradisionalisme budaya jeung agama tina katuhu radikal Spanyol.[6] Ieu warisan kapanggih ku Franco, anu jadi kabetot dina Falange sanggeus Perang Sipil dimimitian.[7] AnjeunnaM., Phalanx … , 2013, pp. 111-112.

[37] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, pp. 127-128.

[38] Risques Corbella, M., The diktator…, 2015, pp. 170-197.

[39] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013 pp. 122.

[40] Ibidem .

[41] Payne, S., Fasisme …, 2014, pp. 95-97.

[42] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, p. 122.

[43] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, p. 123.

[44] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, pp. 127-128.

[45] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, p. 397.

[46] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, p. 79.

[47] Estivill, J., Europa…, 2018, p. 25.

Upami anjeun hoyong terang artikel sanésna anu sami sareng Naha Francoism mangrupikeun rezim fasis? anjeun tiasa nganjang ka kategori Uncategorized .

Partéy ieu ditandaan ti mimiti ku discrepancies ideologi internal, sarta eta jadi ikon karakteristik diktator Franco, tapi rezim ieu bener fasis? Idéologi, nu mekar di tengah konsékuansi pulitik jeung sosial kompléks Perang Dunya Kahiji, nya éta hiji pilihan pulitik kontra-revolusioner nu merlukeun dasar sosial lega tur geus disetir salaku loba ku aversion ka komunisme sakumaha ku krisis démokrasi liberal. [8] Numutkeun Griffin, tujuan fasisme munggaran, Italia, nya éta nyieun bangsa "modern" anyar nu bakal ngamekarkeun peradaban anyar jeung "lalaki anyar", nahan ngan sababaraha aspék tradisional vital tur mangpaat, sarta renewing ékonomi, téhnologi. , sistem ékspansi hukum jeung institusional jeung nasional.[9] Idéologi, ditandaan ku konsép nasionalisme ekslusif, vitalisme, kakuatan jeung dinamisme, [10] ieu ditarjamahkeun kana heroisme, rasa pikeun resiko, patriotisme jeung kultus kakuatan, awak, nonoman sarta kekerasan, [11] nuturkeun gagasan. yén ahirna menerkeun sarana.[12] Totalitarianisme, sentralis jeung homogenisasi, campur dina sagala widang bangsa: masarakat, atikan, budaya, agama jeung ékonomi;[13] ieu dianggap nganaya hiji pamimpin unquestioned, anu embodied nu virtues ras sarta dianggap "Jurusalamet". [14] Salaku Josep Pich nyebutkeun: «Kanggo fasis, kabeneran doktrin maranéhanana dumasar kana persatuan ampir mistis antara rahayat jeung pamingpin maranéhanana» ”,[15] sarta ieu kahontal ku banding ka émosi jeung parasaan populér tina kaunggulan warga ngaliwatan upacara simbolis jeung pidato agung hiji pihak, anu ngaleungitkeun saingan dina ngahontal kakawasaan.[16] Fasisme dumasar kana mobilisasi dinamis pengikut na, anu kahontal ku extolling kawijakan luar nagri agrésif dumasar kana «kaunggulan ras jeung/atawa budaya ». [17] Autarky, interventionism state, jeung protectionism ciri model ékonomi fasis, sabab nagara "kedah disiapkeun" pikeun perang eta bakal dilumangsungkeun dina kawijakan luar nagri agrésif na pikeun ngawangun Empires hébat. Pikeun kaum fasis, nagara jeung bangsa ngaleuwihan kapentingan kelas sosial sarta, ku kituna, ngaliwatan ngahijikeun nasional maranéhna bakal nyieun hiji masarakat tanpa divisi antara nu boga hak husus jeung nu tertindas.[19] Salah sahiji tujuan fasisme nyaéta pikeun ngagentos Kristen tradisional kalayan konsép anu béda ngeunaan Allah sareng transendensi. Ku kituna, aranjeunna ngadegkeun hukum alien kana agama jeung konsep anyar alam jeung masarakat, [20] keurmitos bangsa dasar utama ideologi[21].

Dina ahir perang, pihak nasional kaasup Africanists kayaning Franco, anu hayang mulangkeun "masa lalu glorious" Spanyol ngaliwatan kalakuan kitu. salaku nalukkeun Maroko , fascists kayaning Falangists, Carlists, monarchists konservatif jeung nasionalis Spanyol; Pondokna, proyék pulitik rélatif antagonistic, anu subordinated ka Franco [22] jeung Falange, nu anyar ditilik militér. Fasisme Falange tiasa janten gerakan massa anu ngahijikeun sareng militeristik dasarna kusabab "fleksibilitas doktrin fasisme", anu ngamungkinkeun éta kalebet premis gerakan sanés, sapertos gerakan Katolik.[23] Kahiji, kanyataan yén Falangisme kakawasaan ngaliwatan kudeta ngabedakeun eta ti rezim Éropa lianna dimana fasisme diadegkeun, nu ditumpukeun ngaliwatan "métode pulitik non-kekerasan insurrectionary."[24] ] Dina kasus Spanyol, Falangists gumantung ka Franco, [25] sarta subordinated kana pemberontakan jeung militér kontrarevolusioner anu mingpin jeung ngalaksanakeun kudéta.[26] Rezim éta henteu didominasi ku fasis Falange asli; [27] kanyataanna, pésta éta ngagentos nami sorangan Falange Española Tradicionalista pikeun ngahijikeun Carlist. Anu luar biasa nyaéta étamalah sababaraha Falangist ti tahap kahiji Francoism hayang ngabedakeun antara dimungkinkeun jeung fasisme.[28] Sakumaha ceuk Borja de Riquer, rezim Franco ditandaan ku oportunisme sareng ku "kapasitas siga bunglon" Franco.[29] Sanajan rezim digambarkeun dirina salaku totalitarian, sababaraha pengikut na, kayaning Armando de Miguel, dibédakeun antara totalitarianism jeung authoritarianism, ku kituna atributing dimungkinkeun pikeun rezim Franco. Joan Martínez Alier jeung Joan Linz ngabedakeun otoriterisme dina harti anu ngamungkinkeun pluralisme kawates, saperti ayana rupa-rupa kakuatan sosial jeung kulawarga ideologis anu terpadu, ka extent leutik atawa gede, dina Francoism.[30] Dina rezim fasis séjén aya discrepancies, tapi teu sakumaha ditandaan ku antagonis "antara budaya pulitik irreconcilable" sakumaha di Spanyol, dimana Falangists, Carlists, nu ngarojong JONS bentrok...[31] Sanajan kitu, Francoism miboga kamiripan. kalawan fascism Italia sarta Nazisme; Hal ieu dicirikeun ku konsentrasi kakuatan dina panangan "caudillo", ku persatuan nasional sareng "kasatuan sosial" ngalangkungan ¨Fuero del Trabajo" taun 1938 dumasar kana modél Italia, [32] Uni Vertikal sareng pésta unik. , Falange Spanyol Tradisional sareng JONS. Dina sagala hal, nasional-Katolik éta hiji gagasan anu teu bagian tinatina rezim fasis Éropa «gedé». Ieu dimimitian ku krisis pulitik Méi 1941 jeung Séptémber 1942 antara Falangists jeung Francoists séjén, [34] nu culminated dina PHK Menteri Luar Serrano Suñer, a supporter aliansi jeung Nazi Jérman. Akibatna, dina taun 1957, téknokrat militer jeung Katolik nentang pisan usulan Falangis pikeun ngatransformasikeun Gerakan éta jadi hiji partéy anu bakal ngadalikeun sabagéan ageung prosedur pulitik rezim.[35] Franco, pressured ku ragrag fasisme Éropa salila Perang Dunya Kadua, dikelompokeun "organik" pamilu kota di Spanyol dina prosés palsu bubuka pulitik, [36] a "operasi kosmetik aimed di ditarima diantara kakuatan Kulon"[37] . Sajaba ti éta, rezim datang pikeun nangtukeun dirina salaku "démokrasi organik", "dikonsolidasi" ngaliwatan persetujuan sababaraha hukum dasar. Pangadilan perusahaan tanpa kapasitas législatif diciptakeun, Fuero de los Españoles (1945), Hukum Referendum Nasional (1945) sareng Spanyol diadegkeun salaku "karajaan".[38] Salila taun lima puluhan, proyék Arrese pikeun nyobaan nerapkeun hukum fundamental anyar pikeun cageur beurat pulitik Falange dina rezim ditolak ku.séktor séjén Francoism jeung, tungtungna, ku Franco sorangan.[39] Ti harita, nilai-nilai sapertos developmentalism , Europeanism, consumerism sareng efisiensi mimiti diwanohkeun, anu laun-laun ngadepolitikkeun masarakat, ngabongkar autarky ékonomi, muka Spanyol kana neoliberalisme sareng ngajauhan FET JONS tina efektivitas pulitik. , ngarobah dimungkinkeun jadi leuwih birokrasi ti alat ideologis.[40] Taun 1958, Dua Puluh Tujuh Titik Phalanx diganti ku sapuluh "Prinsip Gerakan". [41] Antara taun 1950-an jeung 1960-an, gubernur téknokrat anu leuwih condong kana Katolik komo Opus Dei mimiti muncul, saperti Carrero jeung López Rodó.[42] Falangists kawas Solís nyoba "ngahijikeun" Gerakan deui ti 1963, tanpa hasil, [43] saprak teknokrat hayang ngahijikeun kana pamaréntah, sarta teu sabalikna.[44] Sanajan dina ahir diktator manéhna nyoba muncul deui, fasisme Falangists geus teu relevan deui. kaasup ideologi ampir antagonis kana ieu.[46] The fascitization tina moments mimiti Francoism robah radikal alatan ragrag tina "hébat" fascisms Éropa dina Perang Dunya Kadua jeung discrepancies ideologis.internal anu dicirikeun rezim Franco. Falangisme, nu salawasna gumantung kana wasiat Franco, leungit beurat dina nyanghareupan birokrasi, otoriter, jeung corporatism Katolik immobile ti mimiti 1940s.[47] Ku kituna, Falange, sarta saterusna FET de las JONS, meunang kakuatan sabab militér dipaké salaku alat ideologis, sanajan pamikiran fasis anggota aslina teu pernah bener-bener dilaksanakeun, sarta leungit kakuatan salaku pihak diadaptasi kana. rezim sareng, anu terakhir, kana kaayaan internasional. Urang bisa disebutkeun yen Falange ceased janten mastikeun fasis nalika eta diganti sorangan Traditionalist Spanyol Falange; Kanyataanna, sakumaha geus kami commented, sababaraha Falangists tina tahap saméméhna teu ngaidentipikasi pihak anyar ieu salaku fasis.


Rujukan

[1] Payne, S. , Fascism jeung modernisme-review. Revista de Libros , 2008, (134).

[2] Ibidem.

[3] payne, S., Fascism in Spain?- review. Revista de Libros , 2006, (120).

[4] Ibidem .

[5] Ibidem .

[6] Ibidem .

[7] payne, S., Paradigmatic fascism- review. Revista de Libros , 2012, (181).

[8] pich mitjana, J., Les Dues Guerres Mundials I El Període D'Entreguerres (1914-1945). édisi ka-2. Barcelona: Universitas Pompeu Fabra, 2012, pp.426-429.

[9] Payne, S.,Fasisme jeung modernisme, 2008

[10] pich mitjana, J., Les Dues Guerres Mundials I El Període D'Entreguerres (1914-1945). 2nd ed. Barcelona: Universitas Pompeu Fabra, 2012, pp.426-429.

[11] Ibidem .

[12] Ibidem .

[13] Ibid. .

[14] Ibid. .

[15] Ibid. .

[16] Ibid. .

[17] Ibid. .

Tempo_ogé: Libra jeung Sagittarius kasaluyuan

[18] Ibid. .

[19] Ibidem .

[20] payne, S., Fascismo y modernisme, 2008.

[ 21] Ibidem .

[22] Pich Mitjana, J., Les Dues Guerres , 2012, pp.579.

[23] Ruiz-Carnicer, M. , Phalanx . Zaragoza: Fernando el Católico Institution (C.S.I.C.), 2013, pp.81-82.

[24] Payne, S., Fascism in…, 2006

[25] Ibidem .

[26] Ibidem .

[27] Payne, S., Fasisme . Madrid: Alianza Redaksi, 2014, pp.95-97.

[28] Estivill, J., Europa A Les Fosques . 1st ed. Barcelona: Icaria Antrazyt, 2018, p.22.

[29] Ibidem .

[30] Estivill, J., Europa…, 2018, p.25.

[31] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, p.86.

[32] Estivill, J ., Eropa… , 2018, p.62.

[33] Risques Corbella, M., 2Kadiktatoran Franco. Reflexão e Ação, Santa Cruz do Sul , 23(2), 2015, pp.170-197.

Tempo_ogé: Horoskop minggu: Aries

[34] Payne, S., Paradigmatic fascism…, 2012.

[35] Ruiz-Carnicer, M., Falange …, 2013, pp. 95-97.

[36] Ruiz-Carnicer,




Nicholas Cruz
Nicholas Cruz
Nicholas Cruz mangrupikeun pamaca tarot anu berpengalaman, enthusiast spiritual, sareng avid learner. Kalawan leuwih ti dasawarsa pangalaman dina alam mistis, Nicholas geus immersed dirina dina dunya tarot jeung kartu maca, terus néangan rék dilegakeun pangaweruh jeung pamahaman na. Salaku intuitif alamiah, anjeunna parantos ngasah kamampuan pikeun masihan wawasan sareng petunjuk anu jero ngaliwatan interpretasi anu terampil tina kartu.Nicholas mangrupikeun mukmin anu gairah dina kakuatan transformatif tarot, ngagunakeun éta salaku alat pikeun kamekaran pribadi, muhasabah diri, sareng nguatkeun batur. Blog na janten platform pikeun ngabagi kaahlianna, nyayogikeun sumber daya anu berharga sareng pituduh komprehensif pikeun pamula sareng praktisi berpengalaman.Dipikawanoh pikeun sipat anu haneut sareng gampang dideukeutan, Nicholas parantos ngawangun komunitas online anu kuat anu dipuseurkeun kana tarot sareng maca kartu. Kahayangna anu asli pikeun ngabantosan batur mendakan poténsi anu leres sareng mendakan kajelasan di tengah-tengah kateupastian kahirupan resonates sareng pamiarsana, ngabina lingkungan anu ngadukung sareng nyorong pikeun éksplorasi spiritual.Saluareun tarot, Nicholas ogé nyambung pisan kana sababaraha prakték spiritual, kalebet astrologi, numerologi, sareng penyembuhan kristal. Anjeunna bangga dirina nawiskeun pendekatan holistik pikeun ramalan, ngagambar kana modalitas pelengkap ieu pikeun nyayogikeun pangalaman anu lengkep sareng pribadi pikeun para klienna.Salaku apanulis, kecap Nicholas ngalir effortlessly, ngahalangan kasaimbangan antara ajaran wawasan jeung storytelling ngalakonan. Ngaliwatan blog-Na, anjeunna weaves babarengan pangaweruh na, pangalaman pribadi, sarta hikmah tina kartu, nyieun spasi nu captivates pamiarsa na sparks panasaran maranéhanana. Naha anjeun pemula anu hoyong diajar dasar-dasar atanapi anu milari anu berpengalaman milarian wawasan anu maju, blog Nicholas Cruz ngeunaan diajar tarot sareng kartu mangrupikeun sumber daya pikeun sagala hal anu mistis sareng pencerahan.